Wanneer catalpa snoeien

De catalpa oftewel trompelboom is een prachtige boomsoort, ze vormen identieke en compacte bolvormen. Je moet ze er wel naar snoeien om ze zo mooi te krijgen en te houden.

Soorten

Er zijn twee soorten catalpa, de bolcapalta’s, een soort die klein blijft en de gewone catalpa, die enkele meters hoog kunnen worden.

Wanneer catalpa snoeien

De bolcatalpa kan je het best snoeien tussen januari en eind februari, in ieder geval na de winter wanneer het niet vriest. Een gewone catalpa kan je het best snoeien in oktober of november, ook wanneer het niet vriest. Als je catalpa’s snoeit wanneer het vriest, dan kunnen de takken scheuren. Dit komt omdat de toppen van de takken van de catalpa vrij zacht zijn en daardoor gemakkelijk bevriezen. Wanneer catalpa snoeien is dus een uitzondering op de meeste bomen, die in de winter gesnoeid dienen te worden.

Hoe catalpa snoeien

Elk voorjaar moet je alle takken snoeien tot boven de entplaats, waardoor hij er tijdelijk gaat uitzien als een knotwilg. Het is aangeraden elke tak apart te snoeien met een scherpe snoeischaar. Nadat je dit gedaan hebt, ben je wel klaar voor de rest van het jaar.