Catalpa snoeien voorjaar

Van het uit het zuidoosten van de Verenigde Staten afkomstige geslacht Catalpa (Trompetboom) is de Catalpa bignonioides “Nana” het meest geschikt voor aanplant in de particuliere tuin.

Eerste jaren na aanplant

De Catalpa b. “Nana” (= klein) is een langzame groeier, die maximaal 6 meter hoog wordt. Als de boom onbelemmerd groeit bereikt de kroon een breedte van 6 tot 7 meter. Meestal zal een kleinere kroon gewenst zijn en gelukkig laat de “Nana” zich goed snoeien.¬†De eerste jaren na aanplant is het verstandig om de Catalpa bij het snoeien in het voorjaar steeds een beetje terug te snoeien en de kroon langzaam tot de gewenste grootte te laten groeien. De boom loopt in ons winderige klimaat makkelijk takbreuk op, een compacte kroon van stevige takken verkleint het risico op afgebroken takken.

Om de paar jaar een verjongingskuur

Heeft de boom de gewenste kroonvorm eenmaal bereikt, dan is het voldoende om de Catalpa bij het snoeien in het voorjaar tot deze vorm terug te knippen. Naast de jaarlijkse onderhoudssnoei kan de boom eens in de paar jaar sterk teruggesnoeid worden om de kroon te verjongen.¬†Catalpa’s gedijen het beste op een warme, beschutte standplaats op niet te natte grond.