Catalpa bignonioides
De Catalpa bignonioides staat beter bekend als de groene trompetboom. Deze boom wordt in de Benelux als sierboom gebruikt en komt oorspronkelijk uit de zuidoostelijke staten van de Verenigde Staten.
Hoe ziet de groene trompetboom eruit?
De Catalpa bignonioides kan worden herkent aan zijn maat, hij kan namelijk wel 20 meter hoog worden. Echter zijn de meeste in Nederland tussen de 12 en de 15 meter hoog. De boom is ook te herkennen aan zijn korte stam en brede kroon. De catalpa bignonioides bloeit in juni en juli en geeft bloemen van 4 à 5 centimeter die wit zijn met gele strepen en paarse punten. In septembre en oktober komen er lange vruchten van tussen de 20 en 40 centimeter aan de boom die vele kleine zaden bevatten. Deze vruchten zijn te bewonderen tot aan het begin van de lente.
Ziektes die de catalpa bignonioides kan oplopen
Een veel voorkomende schimmel genaamd meeldauw kan de bladeren bedekken met een witte waas, dit is niet erg schadelijk voor de boom. Echter is Verticillium (verwelkingsziekte) wel ernstig, aangezien hierbij delen van de boom verdorren in een paar dagen. De enige kans om de boom te redden is om de tak die aangetast is weg te snijden.